Finalitza sense acord l’intent de conciliació entre la CNT i el RACC

Durant les darreres setmanes la CNT ha estès el conflicte a arreu de l’Estat Espanyol.

Aquest dimecres 20 de gener de 2016 ha acabat sense acord el SMAC o acte de conciliació entre l’empresa RACC Serveis Mèdics, d’una banda, i el delegat de la CNT, de l’altra.

El SMAC (Servei de Mediació, Arbitratge i Conciliació), o simplement “conciliació”, és un tràmit administratiu obligatori, previ al judici, que té per objectiu intentar un acord entre les parts en situació de conflicte laboral per tal d’evitar el procediment judicial.  Com que les postures segueixen divergent pel que fa a la readmissió del treballador, el que és el taló d’Aquil·les que fa que no hi hagi acord, el procediment judicial segueix en curs, de manera que la següent passa, si res no varia, serà la celebració del judici, que encara no té data fixada.

Aquest acte de conciliació es produeix arrel de la demanda que el treballador va presentar com a resposta a la decisió empresarial de “finalitzar el contracte” temporal d’aquest. Entén el sindicat que el contracte no havia de ser temporal, sinó indefinit, ja que no concorren els requisits per a que pugui ser temporal, el que converteix aquesta “finalització de contracte” en un “acomiadament” en tota regla, el qual, al seu torn, no té un altre objectiu que el de frenar les accions sindicals i judicials que el treballador havia estat duent a terme a l’empresa.

En la demanda es sol·licita, en entendre que l’acomiadament vulnera drets fonamentals de caràcter constitucional (concretament, la llibertat sindical i la tutela judicial efectiva),  la readmissió al lloc de feina en les mateixes condicions que el delegat havia estat treballant, així com una indemnització en concepte de danys i perjudicis.

Paral·lelament, la CNT va decidir obrir conflicte amb l’empresa arrel d’aquest acomiadament, el que es tradueix en una intensificació de la seva acció sindical per a denunciar públicament la situació. El tret de sortida del conflicte va ser un piquet que el sindicat va realitzar al passat 11 de desembre davant del Palau de Congressos de Montjuïc (Barcelona), mentre es celebrava l’acte en el que l’empresa presentava el seu “pla estratègic”. Pocs dies després, el passat 13 de desembre, es va fer una concentració a la Cursa 10km RACC, a Montmeló. El passat 14 de gener el sindicat es va tornar a concentrar, en aquesta ocasió a la central del RACC[1], i per últim, s’ha realitzat també una concentració mentre es celebrava l’acte de conciliació al que es fa referència en aquest article.

Paral·lelament, el conflicte s’ha ampliat a tot l’àmbit estatal; La CNT d’altres localitats de l’Estat Espanyol ha realitzat piquets i altres accions per a donar suport a la campanya. És el cas de localitats com Burgos, Pucela, Salamanca[2], Elx[3],  i León, i possiblement d’altres.

foto1

Piquet a la cursa 10km RACC (13/12/15)

 

 

 

 

foto2Piquet a la porta del SMAC (20/01/16)

 

 

 

 

 

 

foto3Piquet al Palau de Congressos (11/12/15)

 

 

 

 

foto4Piquet a la central (14/01/2016)

 

 

 

 

foto5Piquet Pucela (15/01/2016)

 

 

 

foto6Piquet a la localitat de León (14/01/16)

 

 

 

foto7Piquet a Burgos (14/01/2016)

 

 

 

 

[1] Comunicat dels piquets del dia 11/12/2015 i 13/12/2015 a

http://cornella.cnt.es/web/17/12/2015/concentracions-en-solidaritat-amb-el-company-acomiadat-al-racc-serveis-medics/

[2] Comunicat i fotos del piquet a Salamanca:http://salamanca.cnt.es/2016/01/15/comienzan-los-piquetes-contra-racc-en-salamanca/

[3] Comunicat i fotos del piquet a Elx:http://elche.cnt.es/2016/01/16/cnt-elche-solidaridad-despedido-racc/

 

Deja una respuesta